(Re)Volta Palomerenca

Barcelona Rebel col·laborem amb el projecte (Re)Voltes impulsat per Omnium Cultural. Una iniciativa d’intervenció socio-comunitaria per mitjà de passejades guiades en grup per barris o pobles. Aquestes tenen com a fil conductor els relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i processos de transformació social que hi han tingut lloc. En aquestes, les participants dialoguen sobre les experiències i emocions viscudes i evocades en la ruta.

A la (Re)Volta Palomerenca recorrerem Sant Andreu de Palomar, un territori on hi abunden les iniciatives socials impulsades per diverses entitats. Coneixerem alguns dels projectes que estan al peu del canó i picant pedra en àmbits diversos com el dret a l’habitatge, l’educació, i l’educació en el lleure i l’atenció a la diversitat. Un important patrimoni social amb arrels en la història recent que també descobrirem.

Sant Andreu va ser un territori pioner en projectes socials i de reivindicació durant els anys de la Segona República. Davant el greu problema de l’habitatge, la Generalitat va decidir construir aquí un innovador projecte d’habitatges públics i equipaments socials, la Casa Bloc, que en l’actualitat ha tornat a ser un dels principals equipaments públics en aquest àrea.

Just davant, l’Associació d’Amics Ignasi Iglesias va inaugurar el 1930 l’escola, que en l’actualitat porta el nom d’aquest poeta andreuenc, i que va ser part dels corrents de renovació pedagògica que es proposaven durant la segona República.

La guerra civil i la posterior dictadura va truncar aquestes i altres transformacions. Però el teixit veïnal i popular sempre va treballar per a recuperar-les. Un esperit reivindicatiu que s’ha mantingut viu fins als nostres dies, amb importants mobilitzacions i lluites veïnals que han aconseguit recuperar espais lligats a les dècades més fosques del segle XX, i posar-los al servei de les veïnes i veïns en forma de nous equipaments públics. La lluita pels terrenys de les antigues casernes és un bon exemple recent que també recordarem i coneixerem de primera mà.

Inscripcions

Propera (Re)Volta: